Wanneer je een Buhund hebt is er altijd leven in de brouwerij. Ze zijn levendig, leergierig en aanhankelijk. En altijd in voor actie mits dit wel voldoende afwisseling geeft. Ze laten je doordringend weten als er bezoek komt. Deze wordt dan verder vriendelijk ontvangen.
Met een goede socialisatie op jonge leeftijd kunnen ze rustig met andere huisdieren gehouden worden.
Een Noorse Buhund is ondanks zijn zelfverzekerdheid behoorlijk gevoelig. Een harde hand van opvoeding maakt meer kapot dan dat het goed doet.
De Buhund is bij uitstek een gezinshond die goed met kinderen overweg kan

Je kan een Noorse Buhund geen groter plezier doen dan hem mee te nemen op lange wandelingen waar hij dan lekker rond kan rennen en ravotten met evt andere honden. De actieve hondensporten zoals behendigheid en speuren worden door de Noorse Buhund ook gewaardeerd. Gehoorzaamheid mits voldoende afwisseling is iets wat niet in de opvoeding van de Noorse Buhund mag ontbreken. Ondanks dat het herderinstincten heeft wil het nogal eens zijn eigen idee volgen. Ze lopen over het algemeen niet ver uit de buurt maar in ons overbevolkte land met vele wegen is een goede opvoeding noodzakelijk


Gezondheid

Rasgebonden ziekten komen helaas ook bij de buhund voor. Buhundcataract ( Pulverulent nuclear cataract) is een oogaandoening die veelvuldig voorkomt. Doordat veel fokkers niet hun verantwoordelijkheid nemen is het nu praktisch onmogelijk om dit de komende jaren uit het ras te kunnen fokken. Hopelijk wordt het gen snel gevonden zodat via DNA onderzocht kan worden welke honden vrij-drager of lijder zijn. Tot nu toe zijn er geen gevallen bekend van honden met buhundcataract die gezichtsverlies hebben.
Gelukkig is het mogelijk om op 6-7weken leeftijd al een eerste oogonderzoek te doen. Maar voor een goede inzicht in de ontwikkeling van deze aandoening is het wel wenselijk om de hond op latere leeftijd nogmaals te laten onderzoeken.Dit is de enigste manier om in kaart te brengen hoever het nu al door het ras heen zit. En zodat er meer kennis komt over hoe Buhundcataract zich ontwikkelt.
Er zijn een aantal gevallen bekend met hartproblemen, patella luxatie, epilepsie. In bepaalde lijnen komt ook Juveniel cataract voor.

Verzorging

Een Noorse Buhund heeft een dubbele vacht. De ondervacht zal in het voor- en najaar met een geschikte kam verwijderd moeten worden. Een geschikte kam is o.a. een "herdersharkje". De nagels dienen kort gehouden te worden.
Qua eten dient de Noorse Buhund verstandig gevoerd te worden aangezien ze over het algemeen een aanleg hebben om te dik te worden. Dit is meestal het gevolg van een te energierijk/koolhydratenrijk voedsel.

Noorse Buhund Menu

Translations